Selasa, 27 November 2018

Minggu 8: JUALAN SAYUR

Assalammualaikum dan hai kepada semua yang berkunjung ke blog kami ! Pada minggu ini kami ingin berkongsi sedikit pengalaman berkaitan dengan cara menuai dan menjual sayuran. Jualan ini dijalankan sebelum kami cuti pertengahan semester. Antara sayuran yang dijual adalah sayur bayam merah,sayur bayam hijau, sayur pak choi,dan sawi. Sayuran dijual dalam kawasan utm dan lebih tertumpu di sekitar fakulti pendidikan.
Jadi di bawah ini adalah proses-proses untuk menjual sayuran :)

1. MENUAI

Tempoh matang adalah tempoh antara penanaman anak benih hingga masa sesuai untuk
dituai hasilnya. Jika terlalu cepat dituai, hasil tanaman belum begitu masak manakala jika terlalu tua atau terlebih tempoh, hasil tanaman mungkin menjadi keras dan hampir busuk.
Oleh itu, tuaian pada masa yang sesuai tempoh matang akan menjamin harga yang
tinggi dan laku di pasaran iaitu dalam masa 4 hingga 6 minggu.


Antara peralatan yang digunakan untuk menuai:
Skop Tanah
Tray plastik
Tray Plastik

Image result for SARUNG TANGAN
Sarung Tangan
2. MEMBASUH

Selesai aktiviti menuai proses membasuh dilakukan untuk membersihkan akar dan tanah pada sayur-sayuran.


3. MEMILIH 

Setelah sayur dibersihkan, proses pemilihan sayur dibuat untuk memastikan sayur yang dijual adalah sayur yang baik dan sihat. Ini adalah untuk mengelakkan daripada menjual sayur yang sudah rosak.


4. MENIMBANG

Proses menimbang dilakukan untuk menentukan berat dan harga setiap sayuran yang dijual adalah pada kadar yang sama. Bayam hijau dan bayam merah ditimbang dengan berat 400g manakala pak choi dan sawi ditimbang dengan berat 200g.


4. MEMBUNGKUS

Proses membungkus dibuat untuk kemasan dan sebagai tarikan untuk pelanggan membeli sayuran ini. Proses membungkus juga memudahkan urusan jual beli kerana sayuran telah diasingkan mengikut gram.



5. MENJUAL

Setelah semua proses dilakukant, sayur dijual kepada warga UTM iaitu pensyarah dan juga staf. Lokasi jualan lebih tertumpu di kawasan fakulti dan sekolah pendidikan.



7. LAPORAN KEWANGAN

LAPORAN KEWANGAN JUALAN SAYUR
SPPH/2
TARIKH : 29-30 OKTOBER 2018
KUANTITI : 30.2 KG

JENIS SAYUR
HARGA JUALAN SEUNIT (RM)
BERAT SEUNIT (GRAM)
JUMLAH UNIT TERJUAL
JUMLAH WANG (RM)
BAYAM HIJAU
RM 1.50
400G
54 UNIT
RM 81.00
BAYAM MERAH
RM 2.00
400G
22
RM 44.00
PAK CHOY
RM 2.00
200G
9 UNIT
RM 24.00
SAWI
RM 2.00
200G
12 UNIT
RM 18.00
JUMLAH

RM 167.00
 UNIT
JUMLAH KEROSAKAN SAYUR : 7 KG


Tiada ulasan:

Catat Ulasan