Jadi di bawah ini adalah proses-proses untuk menjual sayuran :)
1. MENUAI
Tempoh matang adalah tempoh antara penanaman anak benih hingga masa sesuai untuk
dituai hasilnya. Jika terlalu cepat dituai, hasil tanaman belum begitu masak manakala jika terlalu tua atau terlebih tempoh, hasil tanaman mungkin menjadi keras dan hampir busuk.
Oleh itu, tuaian pada masa yang sesuai tempoh matang akan menjamin harga yang
tinggi dan laku di pasaran iaitu dalam masa 4 hingga 6 minggu.
Antara peralatan yang digunakan untuk menuai:
Skop Tanah |
Tray Plastik |
Sarung Tangan |
2. MEMBASUH
Selesai aktiviti menuai proses membasuh dilakukan untuk membersihkan akar dan tanah pada sayur-sayuran.
3. MEMILIH
Setelah sayur dibersihkan, proses pemilihan sayur dibuat untuk memastikan sayur yang dijual adalah sayur yang baik dan sihat. Ini adalah untuk mengelakkan daripada menjual sayur yang sudah rosak.
4. MENIMBANG
Proses menimbang dilakukan untuk menentukan berat dan harga setiap sayuran yang dijual adalah pada kadar yang sama. Bayam hijau dan bayam merah ditimbang dengan berat 400g manakala pak choi dan sawi ditimbang dengan berat 200g.
4. MEMBUNGKUS
Proses membungkus dibuat untuk kemasan dan sebagai tarikan untuk pelanggan membeli sayuran ini. Proses membungkus juga memudahkan urusan jual beli kerana sayuran telah diasingkan mengikut gram.
5. MENJUAL
Setelah semua proses dilakukant, sayur dijual kepada warga UTM iaitu pensyarah dan juga staf. Lokasi jualan lebih tertumpu di kawasan fakulti dan sekolah pendidikan.
7. LAPORAN KEWANGAN
LAPORAN KEWANGAN JUALAN SAYUR
SPPH/2
TARIKH : 29-30 OKTOBER 2018
KUANTITI : 30.2 KG
JENIS SAYUR
|
HARGA JUALAN SEUNIT (RM)
|
BERAT SEUNIT (GRAM)
|
JUMLAH UNIT TERJUAL
|
JUMLAH WANG (RM)
|
BAYAM HIJAU
|
RM 1.50
|
400G
|
54 UNIT
|
RM 81.00
|
BAYAM MERAH
|
RM 2.00
|
400G
|
22
|
RM 44.00
|
PAK CHOY
|
RM 2.00
|
200G
|
9 UNIT
|
RM 24.00
|
SAWI
|
RM 2.00
|
200G
|
12 UNIT
|
RM 18.00
|
JUMLAH
|
RM 167.00
|
UNIT
JUMLAH KEROSAKAN SAYUR : 7 KG
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan