FAA (Fish Amino Acid)
Bahan-bahannya:
·
Gula
merah 1 kg (dicairkan dengan 2000 mL air)
·
Isi
ikan atau sisa ikan
·
Botol
plastik
·
Kertas
putih A4
·
Landas
cincang
·
Pisau
·
Mangkuk/
besen
·
Mangkuk/
cawan penyukat
Cara-cara:
Cara-cara:
2. Campurkan bersama gula merah atau molases
pada kadar nisbah 1:1 (80 mL)
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan tarikh dan bahan dibuat serta tutup dengan kertas. Tutup dengan penutup botol. Jangan tutup terlalu ketat. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau/ goncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 4 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FAA.
Kaedah penggunaan:
· Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5 mL atau satu sudu besar ke dalam 5 liter air dan disiram kepada tanaman.
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan tarikh dan bahan dibuat serta tutup dengan kertas. Tutup dengan penutup botol. Jangan tutup terlalu ketat. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau/ goncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 4 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FAA.
Kaedah penggunaan:
· Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5 mL atau satu sudu besar ke dalam 5 liter air dan disiram kepada tanaman.
Nota: Ikan yang sesuai ialah ikan kembung, sardin,
tenggiri dan tongkol.
FPJ (Fermented Plant Juice)
·
Gula
merah 1 kg (dicairkan dengan 2000 mL air
·
Sisa
sayuran berdaun hijau
·
Botol
plastik
·
Kertas
putih A4
·
Pengikat
1. Sisa sayuran dipotong kecil bagi
mempercepatkan proses fermentasi.
2. Campurkan bersama gula merah atau
molasses pada kadar nisbah 1:1 (100 mL)
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan
tarikh dibuat serta tutup dengan kertas. Tutup dengan penutup. Dari semasa ke
semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau untuk mempercepatkan
proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 2
minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FPJ.
Kaedah penggunaan:
·
Jus
yang ditapis dicampurkan pada kadar 5 mL atau satu sudu besar ke dalam 1 liter
air dan disiram kepada tanaman.
FFJ (Fermented Fruit
Juice)
Bahan-bahannya:
·
Gula
merah 1 kg (dicairkan dengan 2000 mL air)
·
Pisang
masak. Jika boleh dapatkan kulit pisang yang telah hitam
·
Botol
plastik
·
Kertas
putih A4
·
Pengikat
Cara-cara:
1. Nanas dipotong kecil bagi mempercepatkan
proses fermentasi.
2. Campurkan bersama gula merah atau
molases pada kadar nisbah 1:1 (100 mL)
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan
tarikh dibuat serta tutup dengan kertas putih kemudian penutup botol. Dari
semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau untuk
mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses
penapaian ini.
Kaedah penggunaan:
·
Jus
yang ditapis dicampurkan pada kadar 5 mL atau sudu besar ke dalam 1 liter air
dan disiram kepada tanaman.
Nota: Buah-
buahan yang masak dan manis seperti ciku, pisang dan betik
Kulit telur (CaP)
Bahan-bahannya:
1. Kulit telur yang telah dibasuh
dikeringkan dalam oven selama 5 minit
2. Cuka masak
2. Cuka masak
3. Botol plastik
4. Kertas putih A4
5. Pengikat
Cara-cara:
1. Hancurkan kulit telur bagi
mempercepatkan proses fermentasi. Sukat hasil kulit telur yang telah hancur.
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan
tarikh dibuat serta tutup dengan kertas dan ikat menggunakan gelang getah.
Tutup dengan penutup botol. Jangan tutp terlalu ketat. Dari semasa ke semasa
atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau/ digoncang untuk
mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses
penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 4 minggu dan jusnya ditapis.
Kehadiran bau:
·
Hamis,
hapak, hangit, hanyir, hancing, busuk, tengik, masam.
Pemerhatian:
Hari/ Tarikh
|
Warna pemerhatian
|
Kehadiran bau gas
(ada/tiada)
| ||||||
FAA
|
FPJ
|
FFJ
|
CaP
|
FAA
|
FPJ
|
FFJ
|
CaP
| |
1
|
Coklat
|
Hijau keruh
|
Coklat kekuningan
|
Coklat cair
|
Hanyir
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
2
|
Coklat
|
Hijau keruh
|
Coklat kekuningan
|
Coklat cair
|
Hanyir
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
3
|
Coklat
|
Hijau keruh
|
Coklat kekuningan
|
Coklat cair
|
Hanyir
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
4
|
Coklat
|
Putih
|
Coklat kekuningan
|
Coklat cair
|
Hanyir
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
5
|
Coklat
|
Putih
|
Coklat kekuningan
|
Coklat cair
|
Hanyir
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
6
|
Coklat gelap
|
Putih
|
Perang
|
Coklat cair
|
Busuk
|
Masam
|
Busuk
|
Masam
|
7
|
Coklat gelap
|
Putih
|
Perang
|
Coklat cair
|
Busuk
|
Masam
|
Busuk
|
Masam
|
8
|
Coklat kehitaman
|
Putih
|
Perang
|
Coklat cair
|
Busuk
|
Masam
|
Busuk
|
Masam
|
1. Mengapakah botol/bekas tak boleh
ditutup?
- Kerana bahan-bahan yang diperam di dalam bekas menghasilkan gas lalu boleh menyebakan letupan kecil akibat tekanan gas.
2. Apakah unsur utama yang terdapat dalam
a) FAA: Nitrogen
b) FPJ: Nitrogen
c) FFJ:
Kalium
d) Cap: Fosforus
3. Mengapakah gula merah digunakan dalam
pembuatan baja organik?
- Untuk mengaktifkan mikroorganisma
- Kulit telur
5. Pemeraman manakah yang berubah warna
paling cepat?
- Kulit telur
6. Mengapakah cuka digunakan dalam
pemeraman Cap?
- Untuk melembutkan kulit telur melalui tindak balas cuka dengan kalsium
karbonat kulit telur
- Buah epal tidak boleh digunakan dalam pembuatan baja kerana buah epal
akan menjadi warna coklat dalam proses fermentasi, menjadikan ianya kurang
menarik dan buah epal mengandungi asid
yang tinggi dimana ianya tidak sesuai untuk dijadikan baja organik.
- Ikan air tawar lambat terurai
-Tidak perlu kerana tindak balas mikroorganisma akan lebih
aktif dalam keadaan gelap.
10. Kesimpulan dan perbincangan hasil daripada FAA, FPJ, FFJ dan CaP.
- Baja FAA memerlukan ikan yang segar manakala
baja FPJ memerlukan sayur yang segar tanpa kehadiran lalat kerana dikhuatiri
lalat tersebut akan bertelur lalu menghasilkan ulat. Baja yang berulat tidak
sesuai dijadikan baja organik tetapi boleh dijadikan sebagai baja kompos. Untuk
baja FFJ, selain menggunakan nanas atau pisang, boleh juga menggunakan
buah-buahan yang manis seperti ciku.
AMALI RACUN ORGANIK
Bahan dan peralatan:
·
Bawang
putih
·
Cili
padi
·
Minyak
masak
·
Sabun
pencuci
·
Botol
dan penutup
·
Air
hujan
·
Blander
·
Bekas/
mangkuk
·
Pisau
Bahan A (kisar):
Bawang putih – 1 labu
Air hujan – 300 mL (satu
cawan biasa)
Cili padi – 6 biji
Setelah kisar semua bahan
A, peram selama 24 jam
Bahan B:
Minyak masak – 1 sudu
makan
Sabun pencuci pinggan – 1
sudu teh
Alat: Penapis, botol
penyembur (1.5 L)
Cara:
1. Tapis bahan A dan ambil patinya.
Hampas kisaran boleh dibuang pada pangkal pokok untuk dijadikan baja.
2. Simpan pati di dalam bekas dan
masukkan ke dalam peti ais untuk tahan lama.
3. Masukkan 100 mL pati dan bahan B ke
dalam penyembur.
4. Isi air penuh botol penyembur (1.5 L)
5. Goncang sehingga semua bahan sebati.
6. Sembur sampai basah daun terutama
bawah daun dengan kadar 3 hari sekali pada pokok bermasalah.
Pemerhatian
1. Nyatakan perubahan warna dan bau pada
racun buatan anda.
- Warna
oren menjadi keruh
Analisis:
1. Mengapakah air hujan digunakan dalam
pembuatan raca organic?
-
Air
semulajadi tiada klorin
2. Apakah bahan lain yang boleh diganti
dengan
a) Bawang putih
·
Halia
·
Serai
·
Daun
limau purut
·
Daun
pandan
b) Cili padi
·
Lada
sulah
·
Lada
hitam
3. Apakah fungsi bahan berikut ketika
membuat penyemburan
a) Minyak masak
- Supaya
melekat pada daun
b) Sabun pencuci
-
Supaya
melekat pada daun
4. Apakah langkah-langkah keselamatan
ketika menggunakan racun serangga.
-
Tuang
racun organik dengan cermat dan berhati-hati bagi mengelakkan tumpahan dan
percikan.
-
Elakkan
sama sekali penggunaan alat semburan yang rosak dan bocor.
-
Elakkan
menghembus muncung alat semburan yang tersumbat dengan menggunakan mulut.
-
Jangan
menyembur ke arah lawan angin untuk mengelakkan tempias.
5. Kesimpulan dan perbincangan.
- Bahan organik yang mempunyai bau yang tajam dan pedas dapat mengelakkan
serangga daripada merosakkan tanaman hasil daripada pemeraman selama seminggu
bersama air hujan yang tidak mengandungi klorin. Racun organic ini adalah lebih
selamat berbanding racun kimia.
Jika pokok tiada masalah
serangga, sembur juga sebagai kawalan.
Cuma sedikit peringatan,
sembur sedikit dahulu pada satu pokok. Ini kerana apabila sembur ramuan racun
organik ini pokoknya menjadi layu. Jika pokok layu, terus basuh dengan air
biasa sehingga hilang cecair racun organik ini pada pokok.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan